İstanbul'da toplu ulaşıma zam teklifi reddedildi

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi, oy çokluğuyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında İBB’nin toplu ulaşıma zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi. Adalar’da İBB iştiraki İSPARK tarafından işletilecek “Bisiklet Kiralama Yönergesi Revizyonu” teklifi oy birliğiyle kabul edildi. ‘Kullandıkça Öde’ sistemiyle yapılacak ödemelerde, açılış tam biletin 1,5 katını (8.22 lira), dakikalık artış tam biletin onda birini (55 kuruş) geçmeyecek.

Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde UKOME toplantısı yapıldı. Toplantı gündemine toplu ulaşım ücret tarifelerini düzenleme teklifi geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) esnaf odalarından gelen yazılı ve sözlü ücret güncelleme taleplerini de dikkate alarak bir zam teklifi hazırladı. Teklifte yakıttaki fiyat değişimleri ve enflasyona da değinilerek toplu ulaşım ücret tarifesine yüzde 50, servise ise yüzde 40 oranında artış talep edildi. Toplantıda yakıtlara gelen zamlar da gündem konusu oldu. İBB’nin teklifi oy çokluğuyla reddedildi. Otobüs sahipleri tepki gösterdi.

ADALAR’DA BİSİKLET KİRALAMAYA DÜZENLEME

Ayrıca İBB’nin Adalar ilçesi bisiklet kiralama yönergesi revizyon teklifi de geldi. Teklifte Büyükada için bin, Heybeliada için 350, Kınalıada için 100, Burgazada için 50 ve toplamda bin 500 bisiklet önerildi. İşletmelerden temin edilen bilgilere ve alanda yapılan tespitlere göre; uygulamanın saatlik 20 TL günlük 40 TL şeklinde yapıldığı belirtilen teklifte bu rakamın saatlik 40 - 50 TL’ye kadar çıkabildiği de eklendi. Teklifte kiralama yöntemi olarak kullandıkça öde sistemine geçilerek açılışın tam biletin bir buçuk katı geçmeyecek şekilde, dakikalık ise tam biletin 10’da birini geçmeyecek şekilde bir tarife önerildi. Teklif oy birliğiyle kabul edildi.